Populära böcker

Här finns en de senaste böckerna listade med en kort beskrivning. Mina böcker finns att köpa hos Adlibris och BokusFlera av dem finns även som e-böcker och några titlar finns som ljudböcker hos Storytel.

Gin - en kärlekshistoria

Här är mina favoriter bland ginskrönor, ginhistoria och gindrinkar. Gin är något jag både blivit kär i – och faktiskt också kär av!
Från bokens baksida

Intresset för gin svallar allt livligare. Med hedersam titel 2019 som svensk mästare i gin och tonic tar jag ut svängarna i enbärsspritens historia, såväl som en tur med drinkvagnen. Här är andra utgåvan med tips om drinkar, val av tonic och även stänk av Dry Martini, Churchill, Royal Navy, förbudstiden och senaste årens boom av enbär i barhyllan.

Boken ger en gedigen genomgång av ginens historia, från gamla greker via 30-åriga kriget, ett försupet London till förbudstiden och sedan till våra dagars uppsving för denna klassiska bas för goda drinkar. Stilen är lättläst och underhållande, men med en röd tråd mättad av fakta och kuriositeter. Känslan i boken är medvetet för du som läsare ska känna likheter med en provning. Och om än boken lockar till sträckläsning genom historiken, så är den nog ändå bäst i en skön soffa, med paus för varje god drink!

Gin - En kärlekshistoria

52 Whisky

Min mest sålda whiskybok i en rejält uppdaterad nyutgåva. Knappt 30 nya sorter som omsorgsfullt analyserats och valts ut under mycket nöje. Kort och gott massor av whisky att avnjuta i lugn och ro, eller vänners stimmiga sällskap.
Från bokens baksida
52 stycken – en ny sort i veckan? Här finner du whisky som osar torvrök, ler honungssött mot smaklökarna eller är knäckiga som knastrig crème caramel. Boken omfattar: • shoppingtips för varje vecka, presenter till både dig själv och dina vänner. • en fast punkt i tillvaron när Systembolagets hyllor tycks oöverskådliga och då taxfree-shopen på färjan gungar. * klassiker och nyheter, både för nyfrälsta och för ärrade whiskydrickare. • alldagliga smaknoter om smörkola och torvrök likaväl som urartade omdömen om bildäck, bullar, brûlée och banandoftande bakelit. Urvalet är från världens alla destillerande hörn. Utrymme finns för egna kommentarer. Fördjupning som avslutning i en faktarik ABC-del.

52 Gin

Senaste årens uppsving för gin kräver en shopping-guide för dig som vill dyka djupare ner i enbärsdoftande drinkar. Här får du 52 sorter, med kryddor och betyg på om de passar bäst till Dry Martini, Gin & Tonic eller Negroni.

Från bokens baksida
Som frälst ginälskare vet du ju att gin är lika coolt som en draja, men ändå hett. Det glada tjugotalet är tillbaka och gin har inte varit så efterfrågat på hundra år. Här är de gin du ska köpa först. För varje gin finns en snabbguide på vad varje gin passar bäst till – Dry Martini, Negroni eller gin och tonic. ”52 gin du måste dricka innan du dör” är både en ovärderlig guide för dig som ginälskare och även en lots för dig som just seglat ut på ginens stora ocean. Boken innehåller även kort historik om gin liksom tips om hur du bäst sätter ihop en provning för dina vänne och tillsammans hittar dofter av korianderfrö, gurka, svartpeppar, fläder, timjan och lingon.

101 Whisky

En titel som finns i varje whiskyälskares hylla? Här är den näst senaste, glädjande nog dubbelt så fylliga boken, med tips och omdömen om whisky från all världens hörn. Några till ännu kvar på lager!
Från bokens baksida

Tionde året i rad, tio år av nyfikenhet på whisky och från läsaren kanske än en gång en fundering kring vilka nya märkliga associationer en whiskynörds vindlande hjärna kan skramla fram? 101 whisky ger dig tips både till turen på Systembolaget och i taxfree-hyllan.
Boken täcker in både klassiker och det som var nytt något år tillbaka.Omdömena spänner från det traditionella som päron, smörkola och ek till mer vågade utsvävningar i sensorikens land, som doft av hallonremmar, fruktsalt och nystrukna bomullsskjortor. Boken ger dig hundratalet whiskysorter från alla världens destillerande hörn, med utrymme för egna kommentarer. Boken avslutas med en faktarik ABC-del. I och med tioårsjubileet har jag markerat upp de sorter som av kvalitetsskäl eller egna preferenser hängt med sedan första utgåvan.

Gin & Tonic - helt enkelt

All vår kärlek till gin landar så ofta i en gin och tonic, eller hur? I barer och som hemblandare har vi ibland fiffat till denna klassiker till konst, men behöver det vara så konstigt? Här är tips om enkelt matchad gin och olika tonic, men även lite mer för dig som vill göra konst av klassikern.
Från bokens baksida

Som frälst ginälskare vet du ju att gin är lika coolt som en draja, men ändå hett. Det glada tjugotalet är tillbaka och gin har inte varit så efterfrågat på hundra år. Här är de gin du ska köpa först. För varje gin finns en snabbguide på vad varje gin passar bäst till – Dry Martini, Negroni eller gin och tonic. ”52 gin du måste dricka innan du dör” är både en ovärderlig guide för dig som ginälskare och även en lots för dig som just seglat ut på ginens stora ocean. Boken innehåller även kort historik om gin liksom tips om hur du bäst sätter ihop en provning för dina vänne och tillsammans hittar dofter av korianderfrö, gurka, svartpeppar, fläder, timjan och lingon.

101 Öl

Tolfte utgåvan av vår kanske mest säljande shopping-guide och presentbok om öl, för din egen provning eller för att samla till nästa after work. Skål och god läsning!
Från bokens baksida
Detta är den tolfte uppdaterade utgåvan av denna ölguide. Rekordmånga uppdateringar i denna Sveriges kanske mest sålda ölbok. Boken är uppdelad per ölsort så att shoppingen blir enkel. Många svenska småbryggerier såväl som utländska märken. Du hittar god lager, stout och pilsner såväl som belgiska suröl, APA, IPA och session IPA. 101 rekommendationer med träffsäkerhet, vare sig du ska bunkra för en after work hemma, läska dig efter gräsklippningen eller behöver ledtrådar om passande mat eller ost. Öl från hela världen, men tyngdpunkten på den ständigt växande skaran av ölälskande svenska bryggerier. Varje öl i boken har utrymme för läsarens egna noteringar. Tyck till och utmana – smakar det verkligen havrefras, nymalet kaffe och knäckebröd? Är det mango det doftar eller är det passionsfrukt? Skummande god läsning tillönskas alla öltörstiga!

CIGARR
Historien, smakerna
och tillbehören

Det här är boken för dig som vill lära mer om cigarrer och cigarrens värld. Detta är även en bok för dig som tänt fler cigarrer än du kan räkna, men fortfarande är road av cigarrkunskap. Du kanske grunnar på varför en fez har hamnat i rökrummet, hur vulkaner påverkar tobakens smak och varför i herrans namn det ska tändas med cederträ när man bara bränner fingrarna?! Författarna önskar god läsning och många sköna stunder, i godan ro medan rökringarna svävar iväg och skänker den kontemplativa njutning som bara en cigarr kan.

Om boken och författarna

Här är en bok som kastar sig ut i cigarrnjutning utan förbehåll. Historik, roliga fakta, mustiga anekdoter, såväl som odling och rullning av finaste tobak.
– HISTORIA: Sträckläs om Columbus, Hernán Cortéz och Winston Churchill res med tobaken genom tiden från Sydamerikas djungler till snusande kungar och rökande revolutionärer.
– RÄTT CIGARR: Här får du dagens utbud av cigarrer och de bästa tillverkarna. Lär dig vad som skiljer världens cigarrproducerande länder. Fördjupa dig i hur kineser tagit över även en del av cigarrvärlden och såklart att det finns prima svenska cigarrer!
– TILLBEHÖREN: Tips om snoppare och humidorer, liksom skötselråd för dina cigarrer.
– ROLIGA FAKTA: Lär dig varför smokingen är släkt med rökrocken och varför både frihetskämpar och mördare gett namn åt cigarrer.

OM FÖRFATTARNA

Örjan Westerlunds tidigare böcker om gin, whisky, öl och choklad finns utgivna på 10 språk i 23 länder, sålda i över en halv miljon exemplar. Örjans kärlek till cigarrer inleddes då han var gäst vid en doktorspromovering i Uppsala 1990. Den glödande passion som då uppstod för cigarrer har skänkt mycket njutning. Vid sidan av författarskapet har Örjan Westerlund arrangerat hundratals föreläsningar om cigarr, öl, gin, whisky och rom. Han har även varit sensorisk bedömare av snaps, bittersprit och rom hos V&S Group.

Medförfattaren och cigarrdrottningen Merja Jusélius har drivit den väl ansedda cigarrbutiken Cigarrummet i Stockholm i mer än tre decennier. Genom sitt brinnande intresse för cigarrer har hon stora kunskaper i ämnet och har också etablerat många personliga kontakter i branschen, till godo för denna generösa bok om en av de godaste delarna av livets alla goda ingredienser.

Scroll to Top