Känner du behov av att slipa ordförrådet på doft- och smakassociationer? Eller är du bara nyfiken på ny gin? Få saker i dryckessammanhang slår nöjet att samla goda vänner och spinna loss och rota i doftarkivet i hjärnans innersta. Ibland spårar det ur och blir oigenkännligt associativt – mormors papiljottpåse, Volvo Duett -64 eller uthuset i Rättvik. Emellertid blir det oftast roligt och lärorikt. Vi känner igen, knyter ihop synapserna och den ena doften hittar en tuva den andra hoppar vidare på.
Dofter:
Sprit (kemisk vass, oljig, söt, oren?)
Uppiggande (mynta, kamfer, geranium?)
Enbär (skarp, tydlig, diskret?)
Eneträ
Korianderfrö
Kanel/Cassia
Kardemumma
Lakrits
Röda bär (hallon, jordgubb, smultron?)
Peppar (rosé, svartpeppar, chili?)
Vanilj
Grapefrukt/-skal (bitter, fyllig citrus)
Citron/Citrusskal (frisk citrus)
Apelsin/-skal (söt, godisaktig citrus)
Pomerans (tung, söt citrus)
Smaker:
Sprit (vass, len, oljig?)
Enbär (kåda, träig, bärig, mjuk, skarp?)
Terpentin, tall, gran?
Korianderfrö (citrusaktig, pepprig ton)
Kanel/Cassia
Kardemumma
Peppar (rosé, svart, chilihet?)
Sötma (sockerlag, fyllig lakritsrot, karamell?)
Sträv (bitter, muntorr, stram?)
Eftersmak (kort, tvärdör, lång, expanderande?)
För en givande provning gäller det att hitta ett spann på 4–5 sorter med variation. Blir dynamiken för liten får du en torftig och intetsägande provning. Se det som middagsdiskussionen. Stannar den på samma ämne och nivå blir det sömnigt. Är den sprudlande och varierande blir det drag vid bordet.
- Broker’s, Hellström, Plymouth, Fräkne Tång, Citadelle, Caorunn
- Åre Bränneri, East London, Bareksten, Bergslagen, Purity Navy Strength
- Hernö Old Tom, København, Tanqueray Ten, Lydén Dry Gin
- Hernö Juniper Cask, Stockholm Oak Cask, Nikka Coffey, Drumshanbo
- Nolets, Dugges, Pink Pepper, Roslags Havtorn, Brockmans, Sorgin, Okinawa, Nordés
Hur göra?
Häll upp 2 cl av varje, nummer 1 längst till vänster, ta en gin av varje rekommenderat nummer och avsluta med nummer 4 eller 5. Den ambitiösa har papper och penna för att i lugn och ro notera ner sensationerna.
Min rekommendation är att värdinna eller värd dukar upp utan att avslöja vad som är i glasen förrän ni provat er igenom. En sådan blindprovning ger möjlighet till både fördomsfria omdömen och härliga aha-upplevelser!
Dofta er igenom alla prover först, för att inte ta död på näsa och smaklökar. När ni bollat dofter och noterat så gå vidare tillbaka till nummer 1 och smaka er igenom. Lägg märke till skillnader i doft och smak. Var observant på att smak och doft inte alltid hänger ihop, så räds inte att smaka något som luktar lite skumt. Märk hur de olika sorterna under provningens gång förändrar varandra, vissa försvinner och andra lyfts i aromer och smak. Njut, vänner!