Din egen gin-provning

Känner du behov av att slipa ordförrådet på doft- och smakassociationer? Eller är du bara nyfiken på ny gin? Få saker i dryckessammanhang slår nöjet att samla goda vänner och spinna loss och rota i doftarkivet i hjärnans innersta. Ibland spårar det ur och blir oigenkännligt associativt – mormors papiljottpåse, Volvo Duett -64 eller uthuset i Rättvik. Emellertid blir det oftast roligt och lärorikt. Vi känner igen, knyter ihop synapserna och den ena doften hittar en tuva den andra hoppar vidare på. 

Klokt kan vara att fokusera på de ord och smaker som beskriver en viss dryck, varje drycks eget språk. Rött vin har sitt språk med björnbärsmarmelad, blyerts, körsbär och nysprungna hästar. Snaps har sitt språk med malört, dill, anis, pomerans och kummin. Troligen kan du hitta tio eller trettio ord som går igen i en viss sorts dryck och dess aromer eller smaker. Försök klura lite på detta så är du en bra bit på väg att både framstå som en skarp näsa och även att få en roligare provning där inte alla tittar i taket och säger sig ha uruselt luktsinne, men ändå känner precis vad det doftar! Här har du några idéer om dofter att ta med bland glasen:

Dofter:
Sprit (kemisk vass, oljig, söt, oren?)
Uppiggande (mynta, kamfer, geranium?)
Enbär (skarp, tydlig, diskret?)
Eneträ
Korianderfrö
Kanel/Cassia
Kardemumma
Lakrits
Röda bär (hallon, jordgubb, smultron?)
Peppar (rosé, svartpeppar, chili?)
Vanilj
Grapefrukt/-skal (bitter, fyllig citrus)
Citron/Citrusskal (frisk citrus)
Apelsin/-skal (söt, godisaktig citrus)
Pomerans (tung, söt citrus)

Smaker:
Sprit (vass, len, oljig?)
Enbär (kåda, träig, bärig, mjuk, skarp?)
Terpentin, tall, gran?
Korianderfrö (citrusaktig, pepprig ton)
Kanel/Cassia
Kardemumma
Peppar (rosé, svart, chilihet?)
Sötma (sockerlag, fyllig lakritsrot, karamell?)
Sträv (bitter, muntorr, stram?)
Eftersmak (kort, tvärdör, lång, expanderande?)

Urvalet
För en givande provning gäller det att hitta ett spann på 4–5 sorter med variation. Blir dynamiken för liten får du en torftig och intetsägande provning. Se det som middagsdiskussionen. Stannar den på samma ämne och nivå blir det sömnigt. Är den sprudlande och varierande blir det drag vid bordet.
Så, här är några idéer om ginsorter. Nummer 1 hamnar i glaset längst till vänster. Ettorna är lite mer diskreta och torra, för att din gin sedan blir sötare och yvigare för varje steg åt höger. Där finns karaktärer med kryddor som viftar och argumenterar med både kardemumma och går bärsärk med bär och buskar. Om fem är för många kan du välja bara fyra med nummer fyra från någon av dem smakrika grupperna 4 och 5:

  1. Broker’s, Hellström, Plymouth, Fräkne Tång, Citadelle, Caorunn
  2. Åre Bränneri, East London, Bareksten, Bergslagen, Purity Navy Strength
  3. Hernö Old Tom, København, Tanqueray Ten, Lydén Dry Gin
  4. Hernö Juniper Cask, Stockholm Oak Cask, Nikka Coffey, Drumshanbo
  5. Nolets, Dugges, Pink Pepper, Roslags Havtorn, Brockmans, Sorgin, Okinawa, Nordés

Hur göra?
Häll upp 2 cl av varje, nummer 1 längst till vänster, ta en gin av varje rekommenderat nummer och avsluta med nummer 4 eller 5. Den ambitiösa har papper och penna för att i lugn och ro notera ner sensationerna.
Min rekommendation är att värdinna eller värd dukar upp utan att avslöja vad som är i glasen förrän ni provat er igenom. En sådan blindprovning ger möjlighet till både fördomsfria omdömen och härliga aha-upplevelser!
Dofta er igenom alla prover först, för att inte ta död på näsa och smaklökar. När ni bollat dofter och noterat så gå vidare tillbaka till nummer 1 och smaka er igenom. Lägg märke till skillnader i doft och smak. Var observant på att smak och doft inte alltid hänger ihop, så räds inte att smaka något som luktar lite skumt. Märk hur de olika sorterna under provningens gång förändrar varandra, vissa försvinner och andra lyfts i aromer och smak. Njut, vänner!

Scroll to Top